Nieuws

Bevallen en het coronavirus

Geen (kraam)huishouden van Jan Steen!

Binnenkort ben jij uitgerekend en helaas duurt de coronacrisis voort.

Graag willen wij toch ervoor zorgen dat je een zoveel mogelijk mooie en ontspannen kraamtijd beleeft. Hiervoor hebben we een aantal aandachtspunten voor jou opgesteld, zodat duidelijk is wat er van jou wordt verwacht tijdens de kraamperiode om onze kraamverzorgende zo veilig mogelijk haar werkzaamheden te kunnen laten uitvoeren.

Bevallen en het coronavirus

Bij jouw intake heb je informatie ontvangen over je bevalling thuis of in het ziekenhuis. Op dit moment is er geen keuze mogelijk voor een poliklinische bevalling met je eigen verloskundige in het ziekenhuis als er geen medische reden is. Als thuis bevallen al je wens was, heb je hiervoor de informatie ontvangen welke spullen je bij de hand moet hebben en heb je inmiddels waarschijnlijk ook je kraampakket binnen.

Wilde je eigenlijk zonder medische reden in het ziekenhuis bevallen, maar heb je je door de huidige situatie toch bedacht? Dan is het belangrijk dat je in ieder geval het kraampakket in huis hebt. Daarnaast is het belangrijk om je bed te verhogen tot minimaal 70 cm hoog tot de bovenkant van je matras. Het is ook de bedoeling dat je op de begane grond of op de eerste etage gaat bevallen, dus niet op zolder.

Wanneer de bevalling begint en jij de verloskundige belt is het voor ons fijn om ook alvast de “rommelmelding” van jou te ontvangen. Je belt dan ons vaste nummer 0592-407 270.

Tijdens de bevalling en in de kraamperiode krijg je naast de zorg van de verloskundige ook hulp van de kraamverzorgende. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de bevalling en verzorgt en ondersteunt jou en de baby thuis in de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling. Dat is in deze tijd van corona niet anders.

Wel zal de zorg vanwege het coronavirus worden aangepast. Hieronder staat beschreven hoe.

Wat gaat er anders?

De verloskundige zal na de bevalling telefonisch contact houden met jouw gezin en onze kraamverzorgende.

Alleen in nood zal zij op huisbezoek komen.

Wanneer je ons belt met het verzoek voor kraamzorg zullen wij jou vragen of iemand in het gezin klachten heeft zoals hoesten, keelpijn, (neus)verkoudheid en/of koorts.

Afhankelijk van het afwezig of aanwezig zijn van bepaalde klachten zullen er door ons maatregelen worden genomen.

Ook wordt aan jou en je gezin gevraagd een aantal maatregelen te nemen.

Wanneer er GEEN klachten van corona zijn in het gezin

Voor bescherming van je gezin en de kraamverzorgende, zal de kraamverzorgende:

 • De hygiënische richtlijnen aanhouden: handen wassen, niezen in elleboog, snuiten in een tissue en deze meteen weggooien. Geen handen geven. Zoveel mogelijk op afstand blijven en proberen door middel van instructies op afstand uitleg te geven Contact met andere huisgenoten zoveel mogelijk vermijden Handschoenen en schort dragen bij direct fysiek contact.

  Wat wordt van jou en je gezin verwacht? Hygiënisch te handelen: handen wassen, niezen in elleboog, snuiten in een tissue en deze meteen weggooien en hierna weer handen te wassen.

 • Geen handen geven en zoveel mogelijk afstand te houden tot mensen buiten het gezin

 • Regelmatig deurknoppen, lichtknopjes en oppervlaktes die vaak aangeraakt worden, schoon te maken. Geen bezoek te ontvangen in de kraamperiode (8-10 dagen) alleen raambezoek Bij klachten zoals hoesten, keelpijn, (neus)verkoudheid en koorts meteen contact op te nemen met de verloskundige en Kraam Zeker

 • Zo min mogelijk andere gezinsleden toe te laten op de kraamkamer als de kraamverzorgende aanwezig is en daarbij zoveel mogelijk afstand te houden tot elkaar

 • . Mocht er wel sprake zijn van corona besmetting in je gezin dan zal onze kraamverzorgende nog weer extra maatregelen nemen. Je zal van ons de voorlichting ontvangen hoe dan te handelen.

  Onze kraamverzorgenden blijven zich van harte inzetten om alle gezinnen van goede zorg te voorzien.

  Wanneer er nog vragen zijn kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.