Hoe werkt kraamzorg

De kraamverzorgende werkt tijdens de kraamperiode bij jullie thuis. Zij verricht de volgende werkzaamheden:

Assistentie bij de bevalling
De kraamverzorgende assisteert de verloskundige of de huisarts tijdens de bevalling. Zij zorgt ervoor dat alles klaar staat voor de bevalling en helpt jou waar mogelijk. Direct na de bevalling verzorgt de kraamverzorgende jou en je baby. Zij houdt speciaal de eerste uren na de geboorte de gezondheidssituatie van jullie beiden in de gaten. De kraamverzorgende helpt jullie met praktische adviezen op weg in de omgang met je baby.

Verzorging van jou en je baby
De kraamverzorgende assisteert, als dit nodig is, jou bij je dagelijkse lichaamsverzorging en wast en verschoont de baby. Zij controleert jouw gezondheid en die van de baby. Zij let op het totale functioneren van de baby en heeft een belangrijke taak bij het begeleiden van zowel borst- als flesvoeding.

Als er zich veranderingen voordoen in de gezondheidstoestand van jou of je baby waarschuwt zij de verloskundige of de arts. De kraamverzorgende doet haar taken samen en in overleg met het gezin, zodat jullie de verzorging van de baby na de kraamtijd zelfstandig kunnen voortzetten.

Zorg voor het gezin
De kraamverzorgende doet de normale dagelijkse lichte huishoudelijke werkzaamheden zoals eten klaarmaken, de was doen, stofzuigen, eventuele andere kinderen verzorgen en het kraambezoek ontvangen. Dit alles doet de kraamverzorgende in goed overleg met het gezin.

Voorlichting en advies
De kraamverzorgende zal zoveel mogelijk je vragen over de verzorging en ontwikkeling van de baby beantwoorden. Zo kan zij  je informeren over de verzorging van jouw baby. Bijvoorbeeld over het aanleggen aan de borst, het baden van de baby, het gebruik van kruiken en de ligging van de baby in bed.

Zorgdossier
De kraamverzorgende werkt met een zorgdossier. Zij houdt hierin alle gegevens bij over eten en slapen, voeding en gezondheid van jou en je baby. In het zorgdossier staan allerlei leuke tips en informatie die van pas kan komen in de eerste tijd met jouw kindje. Bovendien dient het zorgdossier als naslagwerk voor de verloskundige en huisarts.